Over dieren

Informatie over uw huisdier

  • Hond
  • Kat
  • Konijn
  • Hamster
  • Overige dieren
  • Overlijden

Hond

Meest voorkomende ziekten bij honden

Merk je dat jouw hond zich niet lekker voelt? Wil hij niet graag eten, spelen of wandelen? Het kan zijn dat er iets aan de hand is.

Hier vind je informatie over de meest voorkomende gezondheidsproblemen en ziekten bij honden. We beschrijven symptomen en oorzaken, vertellen wat je thuis kunt doen en wanneer het noodzakelijk is om contact op te nemen met een dierenarts. Je leert ook meer over wat je dierenarts voor je hond kan doen, hoe behandelingen verlopen, wat voor medicatie er is en over de belangrijke nazorg.

Lees hier alles over het houden van een hond.

Kat

Meest voorkomende ziekten bij katten

Trekt jouw kat zich terug? Wil hij geen eten en geen aandacht? Het kan zijn dat hij zich niet lekker voelt.

Hier vind je informatie over veel voorkomende kattenziekten, verwondingen en andere gezondheidsproblemen die je kat kan krijgen. We beschrijven symptomen en oorzaken, vertellen wat je thuis kunt doen en wanneer het noodzakelijk is om contact op te nemen met een dierenarts.

Lees hier alles over het houden van een kat.

Konijn

Vermaak voor konijnen: hoe voorkom ik verveling?

Konijnen zijn slimme, ondernemende dieren. In de natuur besteden ze veel tijd aan het zoeken van voedsel.

Konijnen die als huisdier gehouden worden kunnen zich snel gaan vervelen. Verveling is niet goed voor de gezondheid van konijnen. Ze kunnen overgewicht ontwikkelen of er depressief of juist agressief van worden. Zorg dus voor een goede mentale gezondheid van jouw konijnen en regel vermaak voor ze, lees hier wat je kunt doen.

Lees hier alles over het houden van een konijn.

Hamster

Zorg voor je hamster

Hamsters zijn populaire huisdiertjes.

Met hun wollige vachtje zien ze er ontzettend schattig uit. Als ze goed verzorgd worden kunnen ze twee tot drie jaar oud worden. Wij vertellen je hoe je goed voor je hamster zorgt.

Lees hier alles over het houden van een hamster.

Overige dieren

Overige dieren

Dat huisdieren goed zijn voor mensen is inmiddels wel bewezen.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen dat huisdieren voor minder stress en een gelukkiger gevoel bij de mens zorgen. Toch is het slim je goed te oriënteren bij de aanschaf van een klein dier, lees hier wat je moet doen voor het aanschaffen van jouw kleine vriend.

Lees hier alles over het houden van een cavia.

Staat jouw huisdier hier niet tussen?

Lees meer op LICG of kijk op Dier en Zorg Gids.

Overlijden

Het verlies van uw huisdier

Het overlijden van uw huisdier is een ingrijpende gebeurtenis. U krijgt er als eigenaar vroeg of laat mee te maken. Uw huisdier kan plotseling overlijden of misschien moet u hem wel (na goed overleg) laten inslapen (euthanaseren) in verband met ouderdom, een ongeval of ziekte.

Maar hoe weet u nu wanneer het moment voor euthanasie juist is? En hoe kunt u zien of uw dier lijdt? Honden kunnen bijvoorbeeld hun pijn uiten op veel verschillende manieren. Door veel te hijgen of door hun interesse in hun omgeving en/of het wandelen te verliezen. Maar ook heftige onrust, niet willen eten of drinken en niet of moeilijk kunnen opstaan of liggen kunnen een signaal van pijn zijn.

Katten zijn eerder geneigd zich terug te trekken en stiller te worden. Ook konijnen, cavia’s en vogels geven op hun manier aan als ze pijn lijden.

Dierwaardig leven

Een dier lijdt als het niet meer op een dierwaardige manier kan leven, als het niet meer kan gaan en staan waar het wil, geen interesse meer heeft voor de eigenaar, andere dieren of de omgeving, maar ook als het dier zich niet meer bewust is van afwijkend gedrag en bijvoorbeeld in de eigen uitwerpselen blijft liggen.

In feite verstaan we onder een dierwaardig leven dat:

  • Het dier niet bovenmatig en langdurig lichamelijk en/of geestelijk lijdt.
  • Het dier zelf het initiatief neemt om te bewegen, te eten en contact te hebben met de eigenaar, andere dieren en de omgeving.
  • Het dier kan rekenen op goede huisvesting, voeding en verzorging. Soms kan het oordeel van een kennis of deskundige u met de realiteit confronteren.

Het komt echter ook voor dat anderen (die vaak niet bekend zijn met de situatie) erg hard oordelen. Realiseert u zich in elk geval dat het úw huisdier is en als u het dier naar eer en geweten zo goed mogelijk verzorgt, bepaalt u wat voor u en uw huisdier het beste is.

Onze hulp

Ook al bent u van mening dat uw dier lijdt, het blijft moeilijk om het moment vast te stellen waarop u vervolgens het leven van het dier laat beëindigen. Bij die beslissing kunnen wij u helpen door alle argumenten voor en tegen euthanasie met u te bespreken. Ga er hierbij vanuit dat wij proberen het leven van uw huisdier te verlengen, mits dit een dierwaardig leven is.

Als de vooruitzichten van het dier niet helemaal duidelijk zijn kan nader onderzoek, bijvoorbeeld bloed- of röntgenonderzoek, in sommige gevallen helderheid verschaffen over de te nemen beslissing. Mocht euthanasie niet meer uit te sluiten zijn dan kan deze in zowel onze praktijk als bij u thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, plaats vinden.

Na euthasasie heeft u de optie om uw huisdier zelf te begraven, te laten cremeren of bij de dierenkliniek achter te laten voor destructie.

Meer informatie omtrent overlijden van uw huisdier & rouwverwerking kunt u vinden op LICG.