Chippen

Onnodig wees

Als hun baasje niet gevonden kan worden omdat simpelweg geen gegevens beschikbaar zijn, eindigen veel van deze dieren in het asiel totdat een nieuwe eigenaar gevonden wordt. Erg vervelend omdat heel wat eigenaren hun huisdieren missen en graag weer terug zien!

In de praktijk blijken veel katten nog niet gechipt. Daardoor kan maar zo’n 14% van de gevonden katten weer met hun eigenaar herenigd worden. Maar nog zeker niet alle honden zijn goed geregistreerd. En de vele konijnen die gevonden worden, kunnen maar in een heel enkel geval bij hun eigenaar terugbezorgd worden: maar weinig konijnenbezitters laten hun dier chippen, terwijl dit prima mogelijk is.

Wel gechipt, niet geregistreerd!

Soms is een dier wel gechipt, maar niet geregistreerd bij een databank. In andere geval is het dier wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd. Ook dan kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd en blijven dier en eigenaar onnodig gescheiden.


Chippen & Registreren

Voorkom dat u en uw dier elkaar op deze manier kwijtraken: laat uw huisdier chippen en zorg voor een goede & actuele registratie!

Chippen en registreren is verplicht voor uw nieuwe hond!

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Iedere nieuwe hond in Nederland moet een chip hebben en geregistreerd zijn bij een van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden.

Uw gegevens actueel houden

Als uw contactgegevens veranderen, is het belangrijk om dit ook te door te geven bij de databank. Als u weet bij welke databank uw dier geregistreerd staat, kunt u op de site van de databank zelf de gegevens wijzigen. Soms heeft u daarvoor een wachtwoord nodig of het paspoortnummer van uw dier. Als u niet meer weet bij welke databank uw dier geregistreerd staat, kunt u daar via www.chipnummer.nl achter komen. U voert uw chipnummer in en deze website doorzoekt voor u alle Nederlandse databanken. Als u uw dier verkoopt of weggeeft, of als uw dier komt te overlijden, meldt hem of haar dan af bij de databank. Voor honden die in Nederland geboren of ingevoerd zijn vanaf 1 april 2013 geldt dat u verplicht bent om wijzigingen binnen veertien dagen door te geven.

Meer informatie op www.chipjedier.nl.

Uw voordelen op een rij

  • Wereldwijd unieke identificatiecode (ISO Standaard)
  • Diervriendelijk
  • Een chip gaat normaal gesproken een dierenleven lang mee
  • Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even pijnlijk zijn
  • Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker
  • Uw dier blijft nergens achter hangen
  • Er bestaan kattenluiken die alleen katten doorlaten waarvan het chipnummer geprogrammeerd is www.petporte.nl
  • Geschikt voor vrijwel alle diersoorten
  • De chip kan al op jonge leeftijd worden toegepast
  • Fraudebestendig, de code kan nooit worden gewist of veranderd