Herfstmijt bij hond en kat

Mijten zijn hele kleine diertjes met acht poten, waarvan er duizenden verschillende soorten bestaan. De herfstmijt is er één van. Dit roodkleurige beestje heeft de grootte van een speldenknop. Hij wordt ook wel oogstmijt genoemd. Herfstmijten leven van plantaardig materiaal. Echter, de larven van de herfstmijt leven als parasiet op zoogdieren, waaronder de hond en de kat. Wanneer deze larven de hond of kat bijten veroorzaakt dit hevige jeuk. 

Wat is herfstmijt? 

De herfstmijt valt op door zijn roodoranje, soms feloranje kleur. Hij leeft op de grond en voedt zich daar met planten. Vanaf augustus (de oogstmaand) tot in de herfst kan dit beestje problemen bij uw honden en katten geven. In deze periode komen de larven van de herfstmijt uit het ei. Ze klimmen omhoog in het gras en klampen zich vast aan zoogdieren zoals honden, katten, konijnen en ook mensen. Wanneer ze in de huid bijten veroorzaakt dit zeer veel jeuk. 

Symptomen 

De larven van de herfstmijt veroorzaken dus huidirritatie en jeuk. Deze jeuk ontstaat vooral op de huid die zich het dichtst bij de grond bevindt zoals de voetzolen, buik, neus en anus. Het gevolg is een hevig krabbende hond of kat en een huid vol bultjes en korstjes. Soms kan er door het krabben een hotspot ontstaan. Hoewel de larven misschien alweer vertrokken zijn kunnen de beten nog een week lang voor jeuk zorgen. Is uw hond of kat onlangs in een groen gebied geweest en heeft hij rode, jeukende plekken? De kans bestaat dat dit door de larve van de herfstmijt komt. 

Oogstmijt voorkomen

Behandel uw dier maandelijks met een antivlooienmiddel. Zeker wanneer uw hond of kat steeds in dezelfde omgeving rondloopt. Vraag als u bij ons langskomt naar een middel dat ook specifiek tegen mijten werkt. Wanneer u weet dat er ergens herfstmijten leven is het raadzaam dit gebied in deze periode te vermijden.

Meer weten over herfstmijt? Lees dan verder op de Dier en Zorg Gids!