Obesitas

Overgewicht bij hond en kat

Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de honden en katten in Nederland lijdt aan overgewicht. De grootste oorzaak van overgewicht is verkeerde voeding. Een dier met overgewicht krijgt meer energie binnen dan hij verbruikt. Vooral oudere honden en katten en gesteriliseerde of gecastreerde honden en katten krijgen te maken met overgewicht. Ze hebben een vertraagde stofwisseling en zijn minder actief.


Pups

Ook bij pups is overgewicht een veel voorkomend probleem. Ze krijgen vaak te veel voeding binnen waardoor ze te zwaar worden en/of een teveel aan calcium binnenkrijgen. Beide factoren kunnen leiden tot ernstige botproblemen bij een pup in de groei.

Veel voedingsfabrikanten raden een te hoge hoeveelheid van hun voer aan op de verpakking. Het is daarom verstandig om met uw dierenarts te overleggen over de geschikte hoeveelheid voer voor uw dier.


Ziekte als oorzaak

Naast een verkeerd voedingspatroon kan ook een ziekte de oorzaak zijn van overgewicht. Bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier, de ziekte van Cushing (bijnieren produceren te veel cortisone) of suikerziekte. Via een bloedonderzoek is eenvoudig vast te stellen of dit het geval is.


Wanneer is mijn hond of kat te dik?

Als de ribben niet of nauwelijks te voelen zijn en/of de taille niet meer zichtbaar is, is uw kat of hond te dik. Heeft uw huisdier last van kortademigheid of een slecht uithoudingsvermogen, ook nu dient u in te grijpen. Als gevolg van het overgewicht kan uw dier passief en lui worden, veel slapen en geen zin meer hebben om te spelen.

Bij te dikke honden en katten neemt de kans op gezondheidsproblemen toe. Denk hierbij aan suikerziekte, hart- en vaatproblemen, problemen van bewegingsapparaat en skelet, huidproblemen, maag-darmproblemen en bij een eventuele operatie zorgt het teveel aan vet voor extra risico.


Juiste balans

De behandeling van uw huisdier met overgewicht bestaat uit het vinden van de juiste balans tussen de voeding (opname) en het energieverbruik (verbranding). Bij dieren met milde gewichtsproblemen is meer lichaamsbeweging in combinatie met het weglaten van de tussendoortjes vaak al voldoende. Bij ernstig overgewicht zal een dieet noodzakelijk zijn. Dit houdt in dat de energie-opname wordt beperkt waardoor de vetreserves in het lichaam worden aangesproken en uw dier gaat afvallen. Zowel voor de hond als voor de kat beschikken wij over een uitgebalanceerd vermageringsdieet. In de voeding zit minder vet en meer vezels. Het dier voelt zich langer verzadigd en zal minder gaan bedelen. Met dit aangepaste eetpatroon in combinatie met voldoende beweging zal uw dier gaan afvallen en zich zichtbaar beter gaan voelen.


Voorkom obesitas

Uw huisdier en u kunnen altijd even bij ons binnen lopen om uw dier te wegen of voor een (gratis) voedingsadvies. Dit om obesitas bij uw huisdier te voorkomen.