Zomerhitte

Zorgt u ervoor dat uw huisdier niet achterblijft in de auto? Op een warme dag kan de temperatuur in een auto binnen twintig minuten behoorlijk oplopen. Omdat de ventilatie niet optimaal is, kan dit zelfs op een gematigde warme dag fataal zijn voor uw dier. Honden sterven onder deze omstandigheden al binnen een uur.

Ook tijdens een lange wandeling of in de file, in een auto zonder airconditioner, kan uw hond oververhit raken.


Konijnen

Let u nu ook extra op de huisvesting van uw konijn? Door de veranderende stand van de zon kan het konijnenhok van een heerlijke koele schaduwplek bij terugkomst van u werk ineens in de volle zon staat. Konijnen raken al snel in de problemen zodra ze hun warmte niet kwijt komen en lopen een zonnesteek of hitteslag op. In het ergste geval sterven ze.


Waar let u nog meer op?

  • Symptomen als hijgen, braken, diarree, sloomheid, slingerend lopen en/of een blauwe tong kunnen een aanwijzing zijn voor oververhitting bij honden.
  • De rectale temperatuur is dan opgelopen tussen de 41 en 44 graden.
  • Er is nu sprake van een spoedgeval!
  • Een oververhit konijn heeft een versnelde ademhaling, is lusteloos en wilt niet meer eten. Vaak gaat dit gepaard met diarree hetgeen vliegen aantrekt (maden).

Hoe houdt uw huisdier het hoofd koel?

Koel uw dier met water. Een paar glazen water of een natte handdoek is in noodsituaties echt niet voldoende. Bezoek bij twijfel nog even u dierenarts voor een algehele check want door oververhitting of shock kunnen er organen beschadigd zijn.

Laat u dier nooit achter in de auto met warm weer! Zorg dat uw hond op hete dagen een lange wandeling maakt in de vroege ochtend of in de avond, vermijdt het warmst van de dag. Ga op warme dagen niet met uw hond fietsen. Geef u dieren een koele rustplek & huisvesting in de schaduw en voldoende water om te drinken, ook tijdens de wandelingen.

Speciale drinkflessen & inklapbare drinkbakken zijn super handig voor onderweg. Zo heeft u altijd vers water bij u. De speciaal ontwikkelde koelbanden met koelkristallen helpt honden hun temperatuur op peil te houden.


Weetje

Dog-achtige (Franse Buldog en Bordeaux dog), honden die compact gebouwd zijn, een brede korte snuit en een fors postuur hebben, zijn over het algemeen gevoeliger voor de hitte dan andere rassen.