Moet ik mijn kat of hond ontwormen?

Wormen zijn veel voorkomende parasieten. Ieder dier kan last krijgen van wormen, ook als u hem goed verzorgt en goede voeding geeft. Over het algemeen hebben volwassen honden weinig last van een worminfectie maar vormen zij wel een besmettingsbron voor andere dieren en voor uzelf. Daarentegen kunnen de wormen bij pups wel voor grote problemen zorgen, zoals braken, vermageren en eventueel diarree. Pups kunnen reeds in de baarmoeder besmet raken als ook via de moedermelk. Het is zelfs zo dat zo’n 90-95% van de puppy’s vlak na de geboorte al is besmet met wormen. Het is dus van belang dat een pup al goed ontwormd wordt. Wij raden aan om de volwassen hond 4x per jaar te ontwormen.


Algemeen ontwormschema

  • Ontworm uw pup bij een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna 1x per maand tot een leeftijd van 6 maanden. Vanaf dan kan overgeschakeld worden op 1 ontworming per 2 maanden tot een leeftijd van 1 jaar.
  • Ontworm uw volwassen hond 4x per jaar (om de 3 maanden).
  • Uw fokteef ontwormt u vóór de loopsheid waarin ze wordt gedekt. Na de geboorte van de pups, moet de teef samen met de ontworming van de pups ontwormd worden.

Prazitel Plus®
Ons meest gebruikte ontwormmiddel bij de hond is de Prazitel Plus®. Dit zijn smakelijke tabletten werkzaam tegen alle Spoelwormen, Haakwormen, Zweepwormen en Lintwormen. De dosering is 1 tablet per 10kg lichaamsgewicht. De tabletten kunnen direct aan de hond worden toegediend, of met het voer worden vermengd. Daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden voor de ontworming van uw hond. Vraag ernaar bij uw bezoek en wij zullen u hierover graag verder inlichten. Voor een ontwormingsadvies indien u op vakantie gaat met uw hond zie op vakantie met mijn huisdier.

De meest voorkomende wormen bij de hond zijn:

  • De spoelworm (Toxocara canis)
  • De lintworm (Dipylidium caninum)

TOXOCARA CANIS (Spoelworm)

Deze spoelwormen leven in de dunne darm van de hond. Ze kunnen tot wel 18 cm lang worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen is het voor u als eigenaar moeilijk te zien of uw dier besmet is met spoelwormen. Ook de eitjes (rond de 200.000 eitjes per worm, per dag!) zijn slechts 0,075mm groot en zijn dus met het blote oog niet waarneembaar. De eieren zijn zeer resistent tegen temperatuursschommelingen en tegen schoonmaakmiddelen. Dit betekent dat ze jarenlang infectieus kunnen blijven.

Hoe verloopt de besmetting?

Uw huisdier kan zich besmetten door deze eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier op te eten. Pups kunnen in de baarmoeder reeds besmet raken en via de moedermelk kunnen ze ook geïnfecteerd worden. Het is daarom van belang om fokteven te ontwormen voor de loopsheid waarin de teef wordt gedekt.

Hebben de dieren er last van?

Bij volwassen dieren verloopt een besmetting vaak zonder symptomen. Bij pups zorgen de wormen wel voor symptomen. De pups krijgen een zwakkere conditie, ze vermageren en de aanwezigheid van spoelwormen in de darm veroorzaakt buikpijn en ophoping van gas in de darmen. De buik is hierdoor gezwollen, het zogenaamde wormbuikje. Er ontstaat diarree door verhoogde peristaltiek van de darmen, vaak afgewisseld met een verstopping. Braken komt frequent voor, soms met wormen in het braaksel, en kan vergezeld zijn van hoesten en neusuitvloeiing. De pups kunnen sterven door de toenemende vermagering. De massa's spoelwormen kunnen de darm verstoppen en soms zelfs perforeren, met een buikvliesontsteking tot gevolg. Sporadisch kunnen volwassen wormen het gal- of pancreaskanaal verstoppen of perforeren.

Zoönose (Besmetting van de mens)

Ook de mens kan zich met deze eitjes besmetten. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond. Na opname van de eitjes komen larfjes vrij die een trektocht door het lichaam maken. Ze veroorzaken overal waar ze in het lichaam vastlopen kleine ontstekingen. In een enkel geval kunnen deze larven in het oog terechtkomen en zo het gezichtsvermogen aantasten of zelfs blindheid veroorzaken. Ook is uit recent onderzoek gebleken dat allergische reacties bij kinderen met een aanleg voor astma door een spoelworminfectie versterkt kunnen worden.

Therapie van spoelwormen bij de hond

Zie bovenstaand algemeen ontwormschema (link naar boven, ontwormschema).


DIPYLIDIUM CANINUM (Lintworm)

Ook de lintworm leeft in de dunne darm. Lintwormen kunnen van enkel centimeters tot meer dan één meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop, met daarachter een groot aantal segmenten (proglottiden) die gevuld zijn met eitjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen zelfstandig uit de anus kruipen. Ze kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting of in de haren rond de anus. Als ze opgedroogd zijn zien ze er uit als rijstkorreltjes. In tegenstelling tot de spoelworm kunt u als eigenaar een besmetting met lintworm dus wél zelf vaststellen.

Hoe verloopt de besmetting?

De vrijgekomen eitjes worden opgegeten door vlooien. Uw huisdier kan zich besmetten door een geïnfecteerde vlo op te eten. Ook kinderen kunnen zich door het opeten van een vlo met deze lintworm besmetten.

Hebben de dieren er last van?

Over het algemeen heeft de hond weinig last van een infectie met lintwormen. Wel kunnen de proglottiden aanleiding geven tot een anale ontsteking als ze uit de anus kruipen.

Therapie van lintwormen bij de hond

Zie bovenstaand algemeen ontwormschema (link naar boven, ontwormschema). Verder is het van belang om vlooien te bestrijden. Dit kan gebeuren door een spot-on tegen vlooien. Deze druppels moeten aangebracht worden tussen de schouderbladen en beschermd uw huisdier 4 weken lang tegen vlooien.